Storm


Storm ūüėćūüėćūüėć

Koiran omistajan kirjoittamaa Stormista kesällä 2018:

Stormin ostin heinäkuussa 2017 työskennellessäni Iso-Britanniassa. Stormin isä Lad on paljon jalostukseen käytetty irlantilaisen Pat Byrnen työkoira. Stormin emä Nice on ollut omistajansa paimennusuran alkupuolen koiria ja osoittanut hyviä taipumuksia paimennukseen.Stormin ostin hiukan sattumalta. Tiemme kohtasivat Stormin tullessa hoitoon paikkaan, jossa työskentelin. Stormin miellyttämisen halu ja kultainen temperamentti hurmasivat minut. Ja näiden lisäksi se osoitti voimaa jo 5,5 kuukautta vanhana lampaiden paimentamisen suhteen. Se oli tuolloin jo syttynyt.Stormiin oli eritt√§in helppo luoda hyv√§ suhde. Se on selke√§ toiminnassaan ja haluaa miellytt√§√§ ihmist√§. Se rakastaa huomion osoituksia ja on avoin ja yst√§v√§llinen kaikille ihmisille. Lapsiin se suhtautuu mutkattomasti joskin toisinaan ei muista omaa kokoaan. Kaiken kaikkiaan se ei ole mielest√§ni vilkkaimmasta p√§√§st√§ bordercollieita. Se syttyy tekemiseen heti ja haluaa tehd√§ yhteisty√∂t√§ ohjaajan kanssa sek√§ kest√§√§ h√§iri√∂t√§ verrattain hyvin treenim√§√§riins√§ n√§hden (Agility, toko treenim√§√§r√§t hyvin v√§h√§iset). Paimennuksessa se keskittyy ty√∂h√∂ns√§ t√§ysin ja huomioi ohjaajan. Sen kanssa samaan paimennuskuplaan p√§√§sy vaati hiukan ty√∂t√§ muttei ollut mielest√§ni mitenk√§√§n varsinaisesti ty√∂l√§st√§, vaikka paimennukseen sen vietit olivat voimakkaat ja se oli kiihke√§ jo pentuna. Stormilla on luontaista ty√∂√§ly√§ sek√§ paimennettavien el√§inten lukutaitoa. Se kykenee itsen√§isesti muokkaamaan toimintaansa suhteessa paimennettavien el√§imiin. 

Koiraharrastuksia ajatellen Storm palkkautuu hyvin sek√§ ruualla ett√§ leikill√§. Parhaimpia leluja ovat ne miss√§ on vinku mukana. Saalis- ja taisteluleikit lelun kanssa esittelin sille hyvin pian Stormin ostamisen j√§lkeen ja kehittyi siin√§ nopeasti. 


Storm suhtautuu toisiin koiriin avoimesti. Sillä on olemuksessaan ja tekemisessään minuun ison vaikutuksen tehnyttä vakautta ja voimaa paimentaessa ja vapaalla. Omalla mitta-asteikollani luokittelisin Stormin varsin mutkattomaksi tyypiksi jolla on kaikin puolin hyvä temperamentti. Se ottaa asiat sellaisina kun ne vastaan tulevat, ei ylireagoi ja jos reagoi palautuu nopeasti. Ei jää muistelemaan ikäviä asioita. Ei reagoi koviin ääniin eikä jännitä erilaisia pintoja. Varsin huoleton tyyppi, jonka kanssa on aina ilo matkustaa ja liikkua paikasta riippumatta. Lisäksi Storm rakastaa huomionosoituksia ja on koostaan huolimatta mahdollisuuden mukaan aina niin lähellä minua kuin vaan pääsee. Stormiin ei vaikuta tekemättömyys tai aktiviteettien vähyys/laatu siten, että siitä syntyisi mitään huomattavaa. Tällaisia jaksoja jolloin harrastamista on ollut vähemmän ja normaalia arkea enemmän tulee jokaisen elämässä aina aika ajoin. Tälläisissä jaksoissa Storm on ihan se sama Storm kuin enemmälläkin aktiviteetillä. Rauhoittuminen ja lepääminen sujuvat ihan yhtä hyvin tuolloinkin.Stormin olen tutkinut hyvinkin kattavasti ja sen kaikki terveystulokset ovat priimaa. Tapaturmaisesti kennelel√§m√§ss√§√§n vaurioittamiaan hampaita olemme joutuneet poistattamaan kaksi (poskihampaita) ja etuhampaissa on my√∂s kiillevaurioita t√§m√§n vuoksi joita vuosittain seurataan. Kuitenkin kaikki loput hampaat ovat siistit ja kunnossa, joten sairaudellista viitett√§ ei n√§ihin yhdisty. Purenta on normaali leikkaava purenta.  

Minun laumassani Storm on nuorin kolmesta toisinaan jopa neljästä uroksesta. Storm "puhuu" sujuvasti koiraa ja viestii hyvin. Stormilla on erinomainen on-off nappi arjessa jonka kouluttamiseen ei minulla ole osaa eikä arpaa. Toki tähän voi olla vaikuttanut että se on elämänsä alkutaipaleella asunut jonkin aikaa kennellissä ennen minulle tuloaan. Se lepää hiljaa ja rauhassa kotona; Storm ei käytä ääntään muutenkaan kuin ajoittain leikkiessään toisten koirien kanssa.


Stormin pentuesisarukset ovat ympäri maailmaa: Kolme Yhdysvalloissa ja yksi Saksassa. Yksi Yhdysvalloissa asuvista nartuista on loukannut itsensä ennen vuoden ikää hyppäämällä päin koiratarhan aitaa ja tuossa tapaturmassa murtanut etujalastaan kaksi eri luuta ja näiden yhteydessä olasta diagnosoitu OCD. Kysyin tarkempia tietoja omistajalta asiasta ja hän ei ole varma onko OCD diagnoosilla osasyynä trauma. Niin tai näin, tämä on tiedossa oleva riski. Epävirallisesti tämä narttu on kuvattu kyynäristä ja lonkista terveeksi. Muiden sisarusten terveydestä minulla ei ole valitettavasti mitään tietoja.

Stormin kanssa olen harrastanut pääsääntöisesti paimennusta. Stormista tulee "isona" ihan oikea lammaspaimenen työkaveri. Lisäksi toiveena on sen kanssa päästä ajamaan kisaratoja. Lisäksi olemme käyneet agilityn perustaitoja rakentavan kurssin josta molemmat pidimme. Storm oppii asioita helposti ilman kummempia kommervinkkejä. Naksutinkoulutusta olen sen kanssa kokeillut ja omaksui asian nopeasti sekä oma-aloitteisesti tarjosi asioita idean ymmärrettyään. Oman elokuussa 2018 tapahtuvan Iso-Britanniaan muuttoni takia koirat keskittyvät lähivuosina edelleenkin ainoastaan tavoitteelliseen paimennuksen treenaamiseen. Stormin kohdalla perusteet ja tarvittavat ominaisuudet muihinkin koiraharrasteisiin on olemassa.

 • Virallinen nimi/Pedigree name: Storm ISDS 00/349005
 • Kutsumanimi/Pet name: Storm
 • Rotu/Breed: Bordercollie
 • V√§ri/Colour: Blue merle  White and  Tan
 • Sukupuoli/Sex: Uros/Male
 • Korkeus/Height: 58-59cm (1 year)
 • Paino/Weight: 20kg (1 year)
 • Synt.aika/DOB: 22.1.2017
 • Is√§/Sire: Lad ISDS 292404
 • Kasvattaja: Firework Hill, Anna Luksza, Puola
 • Terveys/Health: Kaikki Stormille Suomessa tehdyt terveystutkimukset ovat parhaat mahdolliset:
Lonkat/HD: A/A
Kyynäret/ED: 0/0
Olkanivelet/OCD: terveet/clear
Koko selkä/Spinal: LTV0, VA0 terve selkä/normal
Silmät/Eyes: terveet/clear
Polvet/Patellar luxation certificate: 0/0
Sydänkuuntelu/Heart auscultation: terve sydän/no murmur
Kivekset/Testicles: normaalit/normal

Geenitestit/Gene tests:
TNS: normaali geenitestin perusteella/normal by gene test 
IGS: normaali geenitestin perusteella/normal by gene test 
SN: normaali geenitestin perusteella/normal by gene test 
CEA: normaali geenitestin perusteella/normal by gene test 


Anadune-tietokanta ennustaa pennuista tulevan 50% pitkäkarvaa ja 50% lyhytkarvaa. Väreistä voi tulla 25%-osuuksilla mustavalkoisia, musta tricoloureja, blue merlejä tai blue merlejä tan merkein.
Storm paimentamassa kesällä 2018, kuvat Tiia Hämäläinen @ www.tiiahoo.com
Storm agilityssä keväällä 2018, kuvat Reea Salomaa
Storm kesäkuussa 2018, kuvaaja Mia Artela


Storm kasvattajalla melkein 5 viikon iässä
Storm kasvattajalla 6 viikon iässä
Storm kasvattajalla 7-8 viikon i√§ss√§ 
Storm paimentaa videon alussa 1/2018
Storm paimentaa kesällä 6/2018
Storm leikkii Maicon kanssa 7/2018
Storm uimahyppyjä mökillä 7/2018
Storm leikkii vetolelulla 7/2018
Storm leikkii vetolelulla 7/2018

Storm paimentaa kesällä 2018, kuvaaja Nina Palmu

Storm heinäkuussa 2018, kuvaaja Mia Artela

Storm paimentaa syyskuussa 2018Ei kommentteja: