sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Bordercolliepentue suunnitteilla

Kuvassa Tauno ja tyttärensä

Statistiikkaa tulevan bordercolliepentueen isän Taunon (Vallhunden Tom) aikaisemmista kahdesta pentueesta (yht. 8 pentua).Taunon pentujen viralliset terveystulokset ovat Koiranetissä:
 Lonkat 
Tutkittu 8/8 100%
A 7 pentua 88%
B 1 pentua 12%
C 0 pentua 0%
D 0 pentua 0%
E 0 pentua 0%
Kyynär
Tutkittu 8/8 100%
0 8 pentua 100%
1 0 pentua 0%
2 0 pentua 0%
3 0 pentua 0%

        Yhdelläkään Taunon pennuista ei ole esiintynyt olkanivelten kasvuhäiriöitä (ocd).
Pentueen emällä Metellä (Borderness Jippii) ei ole aikaisempia jälkeläisiä. Meten sisaruksilla kaikilla on A-lonkat ja ne ovat terveitä tutkittujen asioiden suhteen (yhdelläkään ei ole olkanivelen ocd:ta). Mette itse on täysin kuvattu terveeksi luustoltaan. Tauno on kuvattu myös luustoltaan täysin terveeksi. Ocd:stä löytyy lisää tietoa SBCAK ry sivuilla.

Tulevan pentueen vanhemmat ovat molemmat ruotsintuonteja, joten sukulaisten terveystuloksia löytääkseen suosittelen SKKn databasea tai VallRegiä.

Anadune tietokannassa pystyy tekemään koeparituksia. Taunon ja Meten pennut tulevat olemaan sen mukaan väriltään 67% sti mustavalkoisia ja 33%sti mustia tricoloreita. Pitkää turkkia tietokanta ennustaa 25% pennuista ja lyhyttä 75% pennuista. Sairauksien suhteen pentueen pitäisi olla 100% CEA ja CL terve, 99%sti TNS terve. Se puuttuva 1% voi olla TNS kantajia, muttei kuitenkaan sairaita.

Kummallakaan vanhemmalla ja niiden pentuesisaruksilla ei ole todettu/tiedossani olevia vakavia sairauksia 4v 6kk ikään mennessä.

Erinomaisista tilastoista huolimatta täysin riskitöntä yhdistelmää ei varmasti ole, eikä tervettä pentua esim. olkanivelen ocdn suhteen kukaan voi luvata. Rodun tilanne on kuitenkin yritetty ottaa huomioon ja sukuja on tutkittu pitkään ja hartaasti.Tutustu rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan täällä.

Ei kommentteja: