Happy Go Lucky Dee ♀

Bordercollien pentuja! 

Dee'lle on toiveissa bordercollien pentuja kesälle 2022!
Dee on työlinjainen lyhytkarvainen bordercollie. Dee on brittituontini/sijoituskoirani Walesista. Dee on rodun paimen- eli työlinjaa (Working Border Collie). Dee asuu Kotkan seutuvilla Pyhtäällä Tuulan ja Riston taloudessa. Deen kaikki valokuvat copyright (c) T. & R. Siimes


Dee on nuori, reilun kolmen vuoden ikäinen narttukoira, joka vielä kasvaa ja kehittyy. Dee on sijoituskoira eli asuu omassa kodissaan rakastettuna lemmikkinä/harrastuskoirana. Dee'lle tulee pentuja seuraavasta juoksusta kesällä 2022. 

Mietin vielä myös urosta, että painotanko enemmän paimennuslinjaa (isds) vai teenkö ns. harrastuslinjaisemman yhdistelmän (kuitenkin työlinjaisen). Terveys/luonne ovat tietenkin etusijalla, ja tietysti A-lonkkainen partneri. Dee'n lonkat lähtivät aikoinaan arviointiin A/B, ja siksi oli vähän shokki, kun toinen lonkka olikin C. Olen yrittänyt ajatella, että se on vain yksi yksittäinen virhe kokonaisuudessa, ja kumppaniksi valitaan mahdollisimman hyvän lonkkaindeksin omaava partneri. 

Mahdollisesti uros on työlinjainen lyhytkarvainen agilityssä ja rallytokossa kilpaileva kasvattini Mithrandir Diamond Heart ja/tai sijoitusurokseni Töhöttimen Barney. Myös muita uroksia vielä mietin, koska Dee'lle houkuttaisi käyttää ISDS-rekisterissä olevaa urosta, jolloin voisin kaksoisrekisteröidä pennut Suomen Kennelliittoon, että paimennusrekisteri ISDSään (minulla on molempiin kennelnimi Mithrandir).

Huomioithan, että Dee on sijoitettu sellaisella sopimuksella, että sijainniltaan nämä pennut kasvavat Kotkan seutuvilla Pyhtäällä sijoituskodin kotona, eikä meillä täällä Espoossa. Edellytän, että pentuja käydään katsomassa ennen osto/myyntipäätöstä ainakin kerran, mielellään kaksi. Otan myös varausmaksun. Mielestäni tämä on paras ratkaisu myös Dee'n kannalta, että se saa tämän tärkeän synnytystapahtuman hoitaa tutussa kotiympäristössä. Dee'n koti ovat kokeneita saksanpaimenkoirakasvattajia/harrastajia, joten pennut ovat senkin osalta hyvissä käsissä! Pennut saavat taatusti hyvän starttauksen harrastuskoiriksi!

Myyn kuitenkin pennut ensisijaisesti itseäni lähelle pk-seudulle, jotta näen niiden kasvua ainakin ensimmäisen vuoden ajan, pystyn auttamaan tarvittaessa pentusi kouluttamisessa, ja näen niitä kennel/paimennuspäivillä. Toki jos sinulla löytyy aiempaa koira/harrastustaustaa (tai suosittelija), voin myydä pennun myös kauemmaksi! 

Dee on sen verran helppo bordercollie, että uskallan myydä pennun tästä yhdistelmästä myös aloitteleville harrastajille.

Pet name/kutsumanimi: Dee (FI14447/20, ISDS 00/363598 ja English KennelClub AX0900517)
Titles/tittelit: -
Breed/rotu: Border Collie (working line), import from G.B /bordercollie (työlinjainen), tuonti Isosta-Britanniasta
Gender/sukupuoli: Female /narttu
DoB/synt.aika: 20.3.2019
Colour/väri: Black tricolour, smooth /musta tricolour, lyhytkarvainen
Haltija/co-owner: Tuula Siimes, Pyhtää
Sire/isä: Jack (ISDS 00/356800), asuu nykyisin Kanadassa
Dam/emä: Tilly (ISDS 00/344826) Paim1 PPR, hyväksytty paimennuksen perusrata (Suomessa)
Height/korkeus: 53cm
Weight/paino: 20kg
Hips/lonkat: C/B
Elbows/kyynärät: 0/0
Shoulders/olkapäät: kuvattu, terveet!
Back/selkä: koko selkä terve!
Other/muuta: Dee'n ihan kaikki geenitestit olivat puhtaat rodussa esiintyvistä yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista!
Eyes/silmät: Toisessa silmässä pieni yksittäinen ppm-juoste, joka ei vaikuta näkökykyyn tai jalostukseen, ja voi jopa itsestään poistua. Silmägeenitestit olivat puhtaat!
Dee on laajasti geenitestattu MyDogDNAlla terveeksi lähes kahdensadan sairausgeenin suhteen. Tarkemmat tulokset voit klikata auki tästä. Alla tiivistetympi kooste:
CEA: normal by gene test
TNS: normal by gene test
CL: normal by gene test
MDR1: normal by gene test
IGS: normal by gene test

Deen juoksut: 1. juoksu , 2. juoksu 19.11.2020, 3. juoksu 10.7.2021, 4. juoksu astutus 

Pedigree/sukutaulu (klikkaa isommaksi): Dee KoiraNetissä


Activities/Harrastukset:
Working dog trials/palveluskoiralajit: osaa joitain liikkeitä
Obedience/toko: osaa joitain liikkeitä
Agility/agility: kokeiltu
Herding/paimennus: Dee käy säännöllisesti paimentamassa lampaita ja se on sen päälaji!
Dog show/koiranäyttely: ei käyty


Klikkaa kuvia suuremmaksi ja etene nuolinäppäimillä! Olen tietoinen, että kuvien asettelu eri tietokoneilla/laitteilla voi näyttää sekavalta.

Deen isä Jack (asuu USAssa nykyään):

Jack is a very classy and stylish useful young dog that is very Easily handled, always there by your side willing! He’s a dog that can handle the heaviest or lightest of sheep with a very natural feel for sheep. He's got plenty of power and is a good outrunner with very natural square flanks, he’s a very good listener and has a superb nature with other animals and children, will travel in pick up, bike and tractor with no problem and has no quirks, this dog will do a hard shift under any pressure! He’s becoming a top class hill dog and will work cattle also. He has some real nice and different dogs in his pedigree 

CEA - normal/clear
TNS - normal/clear
SN - normal/clear


Deen emä Tilly alla:

Näissä kahdessa hienossa kuvassa alla on myös Deen emä Tilly copyright @ Tiia Hämäläisen (www.tiiahoo.com) kuvaamana!Dee'n emä Tilly on tuotu siis myös Suomeen ja se on kuvattu Suomessa, suomalaisten standardien mukaan, luustoltaan täysin terveeksi! Kaikki terveystutkimukset olivat parhaat mahdolliset: Lonkat ovat A/A, kyynäret 0/0,  polvet 0/0, olkapäät terveet, selkä kokonaisuudessaan täysin terve: VA0 SP0 LTV0, sydän terve ja silmät terveet! Tillyllä on Deen jälkeen syntynyt toinen pentue Suomessa, jonka terveystuloksia myös mielenkiinnolla seurailemme.

Deen Suomessa asuva sisko Lyn on terveystutkittu A-lonkkaiseksi (sukutaulu/tulokset paimenkoirayhdistyksen rekisterissä!). Lyn on erittäin avoin ja tasapainoinen perhe- ja paimenkoira. Lyn kilpailee Suomessa paimennuksessa hyvin tuloksin.

Vaikka kaikki yhdistelmäni ovat paimen/työlinjaa, miten asian haluaakin ilmaista, myyn pennut ensisijaisesti koiraharrastuksiin, enkä kilpaile paimenkoirayhdistyksen kanssa paimenkoirapentueista/paimennustakuusta. En myöskään omista lampaita tai väitä olevani paimennusguru. Painotan kasvattamisessani koiraharrastusominaisuuksia (toko/agility/rallytoko/nose work/palveluskoira/pelastuskoiratoiminta ym). Paimenkoiraominaisuudet tekevät bordercolliesta rotuna bordercollien ja toimivat koiran saalisvietin moottorina, joten haluan myös vaalia näitä tärkeitä ominaisuuksia, ja nähdä miten olen myös siinä puolessa onnistunut. Bordercollie ei ole bordercollie ilman tätä paimennusvaistoa!

Teen vain yhdistelmiä, joista voisin ottaa harrastuskoiraksi pennun. Painotan yhdistelmissäni terveyttä ja luonnetta. Itselläni on kotona jo kolme aktiivista koiraa, joille haluan tarjota parhaimman mahdollisen elämän sen alusta loppuun, ja siksi sijoitan arvokkaina pitämiäni pentuja (Kennelliiton tavallinen sopimus; narttupentu yhtä pentuetta vastaan), jotta ne saavat parhaimman mahdollisen elämän omassa kodissaan, ja tarpeeksi aikaa/panostusta harrastuskoiraksi. Jotta pennun potentiaali pääsee esille, on sen ensimmäiseen vuoteen panostettava kunnolla. Bordercollie on erittäin aktiivinen rotu!

Nämä ovat arvojani ja periaatteitani ja siksi toivon, että tuleva koti panostaa niin yhdistelmän valitsemiseen, pentuihin tutustumiseen kuin koiranpennun kouluttamiseen, jotta saa pennustaan kasvatettua itselleen mieluisan, ja koiralle pystyy tarjoamaan sen vaatiman aktiivisen ja onnellisen elämän. Hyvä peruskoulutus on edellytys, että voit tarjota bordercollielle vapaata liikuntaa, jota se päivittäin kaipaa. 

Kasvattajana minulle on tärkeää vaalia rotutyyppiä/terveyttä/harrastusominaisuuksia: Jotta näen, miten yhdistelmä on onnistunut ja saan arvokasta tietoa, toivon, että hyvän perushoidon/arkikoulutuksen/liikunnan lisäksi koira virallisesti terveystutkitaan, ja sitä tuodaan näytille paimennuspäiviin/koulutuksiin/harrastuksiin/kokeisiin/kilpailuihin.

Videoita:Dee 1 vuotta


Dee elokuussa 2020Dee vaikuttaa olevan bordercollieksi ongelmaton, kiltti ja avoin koira, joka on helppo pitää monessa mukana. Dee voi syödä mitä vain (ei vatsavaivoja/allergioita) ja sillä ei ole koskaan ollut minkäänlaista eroahdistusta yksinollessaan. Dee on varsin hiljainen. Dee rakastaa ihmisiä! Dee on usein mukana pyörä-, uinti- kuin melontareissuillakin. Dee'llä ei ole riistaviettiä. Jos sen huonona puolena haluaa jotain nähdä, Dee on paimenkoiramaisen pehmeä! Dee on loistava harrastuskoira tokoon ja agilityyn, tykkää syödä ja pitää leluista. Dee'ssä on monet kivat ominaisuudet esillä. Toki asiaan saattaa vaikuttaa se, että se asuu varsin koirakokeneessa kodissa ja se on yksi syy, miksi uskalsin sijoittaa näin arvokkaan tuontikoiran vähän kauemmas itsestäni asumaan.Dee on kattavasti tutkittu terveeksi! 

Tutkin aina jalostuskoirani kattavammin (laajat terveystutkimukset/geenitestit!), mitä pentueen tekemiseen olisi pakko (PEVISA-vaatimukset ehtoina rekisteröinnissä). Näen aikaa, rahaa ja vaivaa yhdistelmiä miettiessäni. Laadukkaallakin nartulla teen yleensä vain yhden pentueen ja yritän saada yhdistelmän kerralla onnistumaan, koska ajattelen, että jokainen pennutus on riski myös nartun kannalta, ja nartulla täytyy olla muutakin elämää. 

Yhdistelmään ja pentuihin siis panostetaan, ja siksi odotan samaa myös pennunkysyjiltä! 
Saatan vaikuttaa vaativalta kasvattajalta!
Pennut saavat virikkeellisen/sosiaalistamiseen painottavan alun, monipuolisia hyviä kokemuksia/harrastuskoiran taitoja ja pennuille sopivaa liikuntaa hyvän motoriikan kehittymiseksi, kattavat hoito/koulutus/ruokintaohjeet, sekä liitän tulevan omistajan halutessaan rodun yhdistykseen. 
Emän hyvinvoinnista huolehditaan alusta loppuun. Pennut ruokitaan laadukkaalla Eukanuba-koiranruoalla höystettynä koti/raakaruoalla, jolla toivon myös jatkettavan ainakin virallisiin kuviin asti, miksei loppuelämänkin. 
Pennuille annetaan yksilöllistä aikaa käsittelemällä ja leikittämällä niitä yksittäin. Pennut myös aina useaan kertaan madotetaan, tunnistusmerkitään, eläinlääkärintarkistetaan ja virallisesti silmäpeilataan (mitä kaikki kasvattajat eivät tarjoa)!

Käytän omaa kasvattiani Mizz'ä (Mithrandir Diamond Heart) tuontikoiralleni Dee'lle  2022. Jos kaikki menee hyvin, pennut syntyisivät kesäkuussa ja olisivat luovutusikäisiä (7 viikkoa) heinäkuun lopussa/elokuun alussa. 

Katso yhdistelmän sukutaulu/terveystulokset tästä


Kiinnostaisiko Dee'n pentu? Lisätietoja sähköpostitse kennel.mithrandir@gmail.com

Ei kommentteja:

Deen pennut syntyivät!

Dee'lle (Happy Go Lucky Dee) syntyi Mizz'n (Mithrandir Diamond Heart) kanssa 3 urosta ja 2 narttua 15.6.2022! Synnytys onnistui ja e...