Pinnauspurtava ♀

8 viikkoa yllä olevissa kuvissa

Töhöttimen Pinnauspurtava eli kutsumanimeltään Marta on Suvi Paasisalon kasvatti Potter-pentueesta Kuopiosta, jonka olen sijoittanut Sari Louniolle. Ostin Martan jalostuskoiraksi, sillä olen tuonut sen isän molemmat vanhemmat Suomeen ja minulle ei syntynyt niistä narttupentua. Lyhyen tuttavuuden perusteella Marta vaikuttaa huippu harrastuskoiralta, teki minuun vaikutuksen ja olisin sen itse mieluusti kelpuuttanut myös laumaani. Toivottavasti se on täysin terve, kun jalostukäytön aika tulee.

Martan isä on oma kasvattini Mithrandir Diamond Heart "Mizz". Se on brittituontini/sijoituskoirani Benjin (Astra Benji) ja ruotsintuontini/sijoituskoirani Gavan (Ravlundha Lady) kahdesta urospennusta se toinen. Valitettavasti Gavan pentue jäi pentumäärältään ja sukupuolijakaumaltaan pieneksi, sillä olen molemmat Mizz'n vanhemmat olen tuonut Suomeen nimenomaan laajentaakseni rodun geenipoolia. Gavalla on erityisesti MyDogDnalla testattuna laaja geenipooli bordercollieksi. Mizz on erittäin hyvä uros nimenomaan harrastuskoirana (rallytoko, toko ja agility). Mizz keskittyy hyvin tekemään hommia ohjaajan kanssa, vaikka vieressä olisi juoksunarttujakin. Näyttelystä Mizz'llä on rakennearvostelu EH eli Erittäin Hyvä. Mizz'ltä löytyy myös rodunomainen paimennusvaisto, mutta sen omistajalla ei ole omia lampaita. Mizz on helppo kiva koira arjessa ja harrastuksissa. Pidän näissä suvuissa siitä, että niitä on käytetty pelkän paimennuksen lisäksi myös koiraharrastuslajeissa ja niitä on myös laajasti terveystutkittu. Tavoitteena on kasvattaa ensisijaisesti Mizz'stä luonteeltaan, fysiikaltaan & rakenteeltaan ja terveydeltään hyviä harrastuskoiria.

Martan emä on Tingelbergin Like And Share "Häärä". Häärä on suomalaista kasvatustyötä, joskin sen kaikki esi-isät ovat tuontikoiria, joten uutta geenipoolia on myös hänen suvussaan. Häärä harrastaa pääasiassa agilityä, jossa se kilpailee ylimmässä maxi-kokoisten luokassa ja on saavuttanut siitä myös kaksi agilityradan SERTiä ja yhden hyppyradan SERTin. Häärä on miellyttäväluonteinen, tasapainoinen ja kaikinpuolin erinomaisen monipuolinen harrastuskoira. Häärä paimentaa taitavasti myös lampaita, vaikka niitä ei kotoa löydykään. Tärkeä taito tämä, sillä jalostuskoiristani haluan löytyvän luontaisen paimennusvaiston. Vieraissa paikoissa Häärä on rento ja kuin kotonaan. Rauhoittumiskyky on Häärässä ehdotonta plussaa! Häärä syttyy nopeasti tekemiseen, ja on helposti motivoitavissa. Häärä ei pelkää kovia ääniä/ukkosta tai alustoja. Häärä on suorittanut hyväksytysti käyttäytymiskokeen BH ja pohjia on tehty niin palveluskoirien viestille kuin jäljelle. Mejääkin on pari ajettu. Häärä on erinomainen nenänkäyttäjä ja harrastaa myös noseworkia. Häärän kanssa on tehty myös vesipelastusta, tokoa ja rallytokoa. Rallytokosta sillä on koulutustunnus toisiksi ylimmästä luokasta eli RTK3. Koiranäyttelystä sillä on rakennearvostelu avoimesta luokasta arvosanalla hyvä eli H. Häärän terveys on kauttaaltaan hyvä: lonkat B/B, kyynäret 0/0, selkä LTV1, sponlyloosi-vapaa SP0 ja silmät terveet. Häärästä on otettu rodun yleisimpien sairauksien geenitestit, joissa se oli CEA, CL normaali ja TNS kantaja (Mizz-sulhanen on TNS normaali, joten ei vaikuta!). Häärän tarkempi MyDogDna raportti on avoinna täällä. Kuurousgeenitestin perusteella Häärä on normaali eli ei kantaja.

Marta vaikuttaa olevan avoin ja reipas pentu, josta odotan aktiivista tavoitteellista harrastus/kilpakoiraa, ja myöhemmin pentuja Mithrandir-nimelle. Martan päälaji tulee olemaan toko ja/tai rallytoko ja agility.


Pet name/kutsumanimi: Marta
Titles/tittelit: -
Breed/rotu: Border Collie (working line) /bordercollie (työlinjainen)
Gender/sukupuoli: Bitch/narttu
DoB/synt.aika: 13.5.2021
Colour/väri: Black & white, smooth/mustavalkoinen, lyhytkarvainen
Sire/isä: Mithrandir Diamond Heart
Dam/emä: Tingelbergin Like And Share
Haltija/co-owner: Sari Lounio
Height/korkeus:  still growing cm
Weight/paino: still growing kg
Hips/lonkat: too young /liian nuori
Elbows/kyynärät: too young
Shoulders/olkapäät: too young
Back/selkä: too young
Other/muuta: 1. juoksu 1/22
Eyes/silmät: Eyes ok /pentupeilattu terveeksi 7/2021
CEA: Normal by parentage /normaali vanhempien geenitestin perusteella
TNS: Normal or carrier by parentage /normaali tai kantaja vanhempien geenitestin perusteella
CL: Normal by parentage /normaali vanhempien geenitestin perusteella
IGS: Normal or carrier by parentage /normaali tai kantaja vanhempien geenitestin perusteella
Pedigree/sukutaulu: See /katso KoiraNet tai katso sukutaulu Anadune


Marta 6kk

Marta 6kk


Ei kommentteja:

Deen pennut syntyivät!

Dee'lle (Happy Go Lucky Dee) syntyi Mizz'n (Mithrandir Diamond Heart) kanssa 3 urosta ja 2 narttua 15.6.2022! Synnytys onnistui ja e...