sunnuntai 9. syyskuuta 2007

Viimeisestä astutuksesta 8 viikkoa

Nyt pyörähtää virallisesti viimeinen odotusviikko käyntiin!
Tänään sunnuntaina on ensimmäisestä astutuksesta laskettuna 59 vrk ja viimeisestä astutuksesta laskien tasan 8 viikkoa (56 vrk). Koira kantaa pentuja noin 60 - 65 vuorokautta. Jos narttu on astutettu monta kertaa, on mahdotonta tietää milloin se hedelmöittyi.


Jokunen ruumiinlämpö on jo mitattu ja siinä 37,9 asteen hujakoilla ne pyörivät. Eli tällä astelukemalla ei tapahdu mitään vielä aikoihin. Nartun ruumiinlämmön mittauksella pyritään ennustamaan synnytyksen alkua. Nartun veren progesteronitason äkillinen lasku aikaansaa lämpötilan putoamisen. Koirilla ruumiinlämmön mittaus tapahtuu peräsuolesta ja tähän tarkoitukseen parhain on nopea digimittari, liukastetta ja namuja. Namut asetetaan koiran nähden pöydälle tai sängylle ja kun koira keskittyy niiden tuijottamiseen niin se malttaa paremmin pysyä jaloillaan. ;) Kun lämpö käy 37 asteen alle, voi synnytystä alkaa odottaa viimeistään 24 tunnin sisään. Synnytyksessä koiran ruumiinlämpö on palannut noin 38,5 asteeseen. Koiran normaali ruumiinlämpö on siinä 38 - 39 asteen tietämillä. Tiineysajan loppupuolella on ihan normaalia, että lämpö on keskimäärin sellaiset 37,6. Koiran ruumiinlämpö vaihtelee normaalistikkin päivän mittaan, vuorokaudenajan ja aktiivisuuden mukaan.


Toinen synnytystä ennustava tekijä on suoliston tyhjentäminen ja ruoasta kieltäytyminen. Vielä ei ole kumpaakaan nähtävissä. Kaikki tällaiset merkithän ovat yksilöllisiä; kaikki ei aina mene oppikirjan mukaan. Tärkeää onkin, että viimeisenä viikkona narttua pidetään silmällä ja kirjaillaan ylös muutoksia käytöksessä jne.

Tisupussit alkavat olla jo melkoiset. Petailua esiintyy paljon ja tisuista saa jo puristamalla maitoa. Mitzi kirputtaa/narskuttelee itseään etujaloista. Kenties se tuntee pentujen liikkeet?

Ei kommentteja: