maanantai 9. heinäkuuta 2007

Mitzi juoksu alkoi 2.7.2007!

Mitzille odotettiin alunperin juoksua heinä/elokuun taitteeseen. Mona (saksanpaimenkoirani) päätti kuitenkin tehdä kesäjuoksun aiemmin ja Mitzi aloitti (tartunta)juoksun tämän jälkeen. Sunnuntaina 1.7 näytti siltä, että Mitzin juoksu voisi alkaa piakkoin. Nimittäin sellaista oli Monan ja Mitzin keskinäinen käytös ja vehtaaminen. Eli suunnitelmia täytyi nopeuttaa...

Urosasia oli varmentunut jo aiemmin, joten sitä ei lähdetty viime metreillä muuttamaan. Mutta se käytännön toteutus, matka, ja kaikki ne epävarmuudet siitä onko tämä nyt kunnollinen juoksu, onko sillä tulehdus jne. Tähän suunnitteluun saa kulumaan uskomattomasti energiaa!!

Mitzin juoksu alkoi siis maanantaina 2.7.2007.

Juoksun 5 vrk, eli perjantaina 6.7.2007 kävimme Mäntsälässä (Mäntsälän eläinlääkäriasema) ottamassa ensimmäisen progestestin = tulos 0.3 (papa epäkypsä; ei viljelty, koska klinikka meni kiinni loppukuuksi, eikä kukaan lukisi tulosta!! Sinänsä kehnoa, koska juuri tätä minulle oli suositeltu kys.klinikalta aikaisemmin aikaa varatessani ja kertoessani koiran tiineytyshistoriaa...).

Juoksun 8 vrk, eli maanantaina 9.7.2007 kävimme Turussa (Pet-Vet) ottamassa seuraavan progetestin = tulos 1,23. Turussa oli tarkoitus sitten petrata tätä epäonnistunutta Mäntsälän reissua papan osalta, mutta jotenkin eläinlääkäri sai rauhoiteltua minun neuroottisuuttani asian suhteen. Täällä eläinlääkärillä oli aikaa keskustella asiasta ja vastata tyhmiinkin, mutta mieltä rauhoittaviin kysymyksiin. Loppujen lopuksi tulehdusasiaa ei testattu tai tutkittu: Kuulemma terveenkin nartun papassa on bakteereja yms. Joten Mitzi saa lähteä Ruotsiin toden totta luomuna, ilman antibiootteja.

Progen nousuvauhtia (toiset vetkuttaa ja toiset yllättäen räjäyttää) ja mahdollista ovulaatiota (ovulaatio kun arvo noin 2-3, luonnollinen astutus arvolla 5-10) on hankalaa, ellei mahdotonta ennustaa etukäteen. Koska progetestien ottaminen jätettiin tähän, voimme vain arvailla mitä se on silloin kun astutetaan. Tämän _erittäin_ karkean arvion perusteella pystytään sanomaan Mitzin tuloksista, että juoksu on alkanut ja proge nousussa, ei ole vielä ovuloinut; _kenties_ parhain astutuspäivä olisi juoksun 12 vrk eli perjantaina 13.7.2007 (perjantai 13.päivä JAIKS mikä yhteensattuma!!!).

Suomessa on siis kolme klinikkaa, joista progetuloksen saa samana päivänä: Mäntsälässä, Turussa ja Tampereella (Veter=Vetlab). Muut asemat lähettävät näytteen eteenpäin ja tuloksen saa seuraavana päivänä. Normaalitilanteessa on kenties edullisinta viedä narttu uroksen luokse useamman kerran ja jättää testit tekemättä...

Varsinkin kun näin kesäaikana matkan varaaminen kuumimpana kesäsesonkina (auton&koiran kanssa) on vaikeaa, oli helpottavaa tietää, että emme ainakaan olisi myöhässä juoksun parhaiden päivien suhteen. Siispä pitäydymme alkuperäisessä suunnitelmassa: tiistai-iltana matkaan ja keskiviikkona jo uroksen luona. Sunnuntaina illalla takaisin laivaan ja maanantaina kotona. Toivottavasti silloin on hyviä uutisia astutuksen suhteen!! :)

Ei kommentteja:

Pentusuunnitelmat 2024!

Meille on suunnitteilla kaksi työlinjaista bordercollie pentuetta kesälle 2024! Martalle (Töhöttimen Pinnauspurtava; sijoituskoira) tulee pe...