sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Tiineyden edistymistä 2½ viikkoa (17 vrk)


Tarkoitus olisi ottaa joka viikko kuvia siitä, että muuttuuko Mitzin ulkomuoto. Näissä kuvissa oletettua tiineyttä on noin 2½ viikkoa ensimmäisestä astutuksesta. Ehkä painon ja kriittisten mittojen seurailemisestakin olisi hyötyä - jää nähtäväksi jaksanko - mutta siis pointtina koko touhussa siis se, ettei itse edes välttämättä huomaa jos jotain muutoksia tapahtuu.

Vatsaontelon vähäisen laajenemisen pitäisi alkaa 4. tiineysviikolla. Tosin kokenut kasvattaja (jollaisena en pidä itseäni!!) voi havaita ensimmäiset varmat merkit 3. tiineysviikon täytyttyä. Eli jo ensi viikon loppupuolella pitäisi tiineyden näkyä.

Mitzin kriittiset mitat tänään: paino 16½ kg (kotivaa'alla yhteispaino miinus minun paino), lantion ympärys (takajalkojen edestä kapein kohta) 46 cm, rinnanympärys (heti etujalkojen takaa) 58 cm ja keskiläski (=rungon paksuin kohta :D about koiran keskikohdanympärys) 63 cm.


Nisien suurentuminen ja punertuminen pitäisi näkyä 4. tiineysviikolla. Vielä ihan normaalit.




Tiineyttä voi tutkia tunnustelemalla nartun kohtua vatsanpeitteiden läpi käsin 3. tiineysviikosta eteenpäin. Tämä on unohdettu taitolaji, joten en sitä itsekään osaa (olisi kiva osata!!). Kokeneen tunnustelijan tulos yleensä luotetettava (sikiöiden määrästä ei varmuutta, vain suuntaa antava tulos), mutta ketään mämmikouraa ei saa päästää puristelemaan. Myös vatsakarvojen sojottamisesta jotkut osaavat nähdä tiineyden. Minusta Mitzillä ne sojottavat aina. :D

Tämä arvailu tiineydestä on sinänsä jännää, koska kuitenkin näihin aikoihin alkavat sikiöiden elimet kehittyä ja vaihetta kutsutaan elinten kriittisiksi kehitysvaiheiksi (aivot/selkäydin, selkänikamat/häntä, pää/naama, sydän jne). Eli samoihin aikoihin, kun pitäisi ottaa rennommin nartun kanssa (ei turhaa stressiä, ei lääkityksiä) , ei kuitenkaan vielä tiedä onko se edes kantavana.

Ei kommentteja:

Pentusuunnitelmat 2024!

Meille on suunnitteilla kaksi työlinjaista bordercollie pentuetta kesälle 2024! Martalle (Töhöttimen Pinnauspurtava; sijoituskoira) tulee pe...